François Gabart wint de Route du Rhum in de IMOCA 60 klasse

François GabartOp vrijdag 14 november om 17u38 lokale tijd is François Gabart de finishlijn in Pointe a Pitre gekruist en wint hiermee met de boot MACIF de tiende Route du Rhum in de competitieve IMOCA 60 klasse. Met een gezeilde tijd van 12 dagen 4 uur en 38 minuten zet Gabart ook een nieuw IMOCA class record neer over de theoretische afstand van 3542 zeemijl.

François Gabart zeilde in werkelijkheid de afstand tussen Saint Malo en Gaudeloupe in 3963 zeemijl tegen een gemiddelde snelheid van 13,54 knopen. Sinds Cape Frehel zeilde hij aan de leiding achterna gezeten door Jeremie Beyou aan boord van de MAITRE COQ.

Gabart wordt ook de eerste schipper, sinds Michel Desjoyeaux in 2002, die zowel de Vendee Globe als Route du Rhum wint. Gabart is de eerste ooit die beide wedstrijden wint in de IMOCA 60 klasse.

Over de auteur

afbeelding van Ice
Ice

Eddy Lekens, Ice voor de zeilvrienden, is stichter van ClubRacer en is lector Interactive multimedia design aan de Thomas More Hogeschool. Sinds 1979 is hij wedstrijdzeiler pur sang met een niet onbesproken zeil palmares: Winnaar Verbondsbezem, 2x Nederlands kampioen, Winnaar Antwerp Race en met het ClubRacer zeilteam verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Nieuwsoverzicht zeilen